keskiviikko 23. marraskuuta 2016

Mielettömän hyvä pataleipä

Tällä ohjeella tehty leipä on ennen kaikkea hyvää ja se on helppo valmistaa, tosin ohje vaatii hieman kärsivällisyyttä pitkän kohotusajan vuoksi. Lupaan, että leivän maku palkitsee kaiken odottamisen.

Tähän leipään voi käyttää lähes mitä tahansa kaapista löytyviä
jauhoja oman mielen mukaisesti.
Ainekset:
3 dl vehnä-/sämpyläjauhoja
4 dl speltti-/ohrajauhoja
2 tl suolaa
herneenkokoinen pala tuorehiivaa/0,5tl kuivahiivaa
3 ½ dl vettä

1. Lämmitä vesi kädenlämpöiseksi. Jos käytät kuivahiivaa vesi saa olla hiukan lämpimämpää, noin 42 asteista. 
2. Yhdistä kulhossa kuivat aineet. Jos käytät tuorehiivaa, liuota se lämpimään veteen.
3. Kaada vesi kuivien aineiden joukkoon. Sekoita nopeasti, älä vaivaa.
Peitä kulho kelmulla ja anna turvota yön yli, n. 12-24h.
4. Kumoa taikina jauhoitetulle leivonta-alustalle. Pyöritä nopeasti leiväksi, älä taaskaan vaivaa liikaa. Anna kohota reilu 30 min.
5.. Laita uuni 225 asteeseen. Laita pata/teräskattila uuniin lämpenemään. Astian koko on hyvä olla vähintään 2 litraa.
6. Kun leipä on kohonnut riittävästi, ota pata/teräskattila pois uunista. Öljyä pohjat ja reunat kevyesti. Laita leipä astiaan paistumaan. Paista 30 min kannen kanssa ja noin 15 minuuttia ilman kantta keskitasossa. 



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti